Ladda inför cykelsäsongen

cycling training_135442784

De flesta undviker att cykelträna hårt under vintern. Men det betyder inte att man inte kan börja ladda inför nästa säsong. De här tipsen är riktade till dig som vill börja cykla mer och som vill ha tips hur man går till väga för att skaffa en grundkondition inför våren. 

Cykla ute under vintern

Att cykla är ett hälsosamt och miljövänligt sätt att ta sig fram. Det enda du behöver för att vara säker på vägen är bra dubbdäck (precis som med bilen) och en reflexväst. Om du kontaktar en cykelbutik och berättar vilken däckstorlek du har, vilka underlag du cyklar på och var du bor kan du på anpassade dubbdäck. Din plats påverkar valet eftersom olika platser i landet har olika vintrar: i norra Norrland och inlandet handlar det om mycket snö medan söderut behöver man däck för ishalka och snöslask.

Cykla inne under vintern

Du behöver inte skaffa en träningscykel för att cykla inomhus. Du kan använda din egen cykel och titta på cykel trainers istället. En trainer är en ställning som du kopplar ihop med din racer, mountainbike eller vanliga vardagscykel. Men den kan du cykla direkt i vardagsrummet eller hemmagymmet. De finns i olika utföranden, vissa är det bara att koppla på och börja trampa. Andra kan du koppla upp dig till din mobil eller surfplatta för att få information om watt, distans, rutt och mycket mer.

Jobba upp konditionen

För att vara beredd på vårens träning behöver man underhålla och gärna förbättra sin kondition. Det gör du snabbast genom intervallträning. Cykla så snabbt du bara kan i 30 sekunder och cykla lite lugnare i en minut. Fortsätt så i 20 minuter eller längre om du orkar. Men variera gärna med träningspass där du cyklar i lägre tempo men så länge du kan. Nybörjare brukar orka i cykla i makligt tempo i en halvtimme, medan rutinerade cyklister klarar av flera timmar.