Börja med crossfit

crossfit_139058105

Crossfit är nog något alla har hört talas om vid detta lag. Det är en intensivträningsform alla kan prova på, men inte alla kommer att fastna för den. 

Tanken bakom denna träningsform är att man ska utföra rörelser som är väldigt naturliga för människor, sådana rörelser människor utfört långt innan vi började tänka på ”träning”. Crossfit är något man kan göra i hemmet likväl som på gymmet, men man kan behöva införskaffa ett par saker om man vill satsa seriöst på crossfit hemma.

Det finns gott om resurser på nätet som kan tipsa om olika övningar i detalj, men för en nybörjare kan det också vara bra att få träna med andra mer erfarna som kan rätta en när man gör fel, för att inte tala om motivera en att pusha lite hårdare. Och de flesta föredrar faktiskt att träna crossfit i grupp. Det finns omkring 50 crossfitgym i Sverige och bor man i någon av storstäderna är chanserna ganska god att man har ett gym inte allt för långt borta. En sak som alltid är värt att komma ihåg är att man inte ska börja tungt, även om man känner att man har styrkan för det.

Det första man vill utveckla är tekniken, för detta kommer att hjälpa en att undvika skador. En bra analog för en skivstång är till exempel ett helt vanligt kvastskaft. När man känner att tekniken sitter kan man lägga på lite vikt för att bättre testa balansen i musklerna och se till att man fortfarande gör rätt även när man har motstånd. Målet med crossfit är att få en sådan mångsidig träning som möjligt. Allt från kondition och snabbhet till styrka och koordination kan förbättras när man tränar crossfit. Det är en träningsform med mängder av olika övningar och kan därför garantera en bra variation.