Träna och bli av med smärtan

Smärta är något som plågar många och ofta hindrar dem från att röra på sig. Somliga klarar inte av att känna smärta när de tränar och andra är rädda för att de ska förvärra sin värk om de tränar. Enligt en rapport som Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har gjort är det faktiskt bättre att träna än att behandla smärtan på något annat sätt.smärtor i ryggen

Förändra hur du ser på smärtan

Enligt SBU betyder det mycket om den som har smärta ändrar sin inställning till den. För att bli bättre är det viktigt att förändra sin syn på värken och träna även om det gör ont. Att till exempel endast ta värktabletter eller få akupunktur ger ingen långvarig effekt utan lindrar bara smärtan för stunden. Det bästa sättet att minska kronisk smärta i leder och muskler är i stället att träna i kombination med metoder som förändrar ens beteende.

Få hjälp av någon professionell

Ett första steg kan vara att vända sig till en naprapat. De kan behandla både kroniska och akuta problem i muskler och leder. Förutom behandling kan de även ge dig råd om övningar du kan använda dig av för att komma åt själva grundorsaken till problemet. Om du bor i Stockholm och söderut kan du vända dig till Naprapatlandslaget som driver flera kliniker med legitimerade naprapater.

Förändrad behandling

Många som arbetar med att rehabilitera personer med värk har börjat lära sig att även använda sig av beteendeförändring. Eftersom värk i nacke och rygg hör till de vanligaste orsakerna till sjukskrivning skulle det medföra en stor vinst för både samhället och individerna om behandlingen förändrades. Det viktiga är att den som lider av värk tror på sin egen förmåga att kunna vara eller bli frisk. Om du förutom träning även tänker positivt, andas rätt och äter bra har du kommit en god bit på vägen.