Styrketräna hemma

Styrketräning är en populär träningsform som kan göras på väldigt många sätt. Detta är ett väldigt bra komplement till konditionsträning då styrketräning kan förbättra ämnesomsättningen och på så sätt påskynda viktnedgång och förbättra prestationen.

Träning med fria vikter

Har man någonsin tränat på ett gym kanske man har provat på att träna styrketräning på maskiner. Och medan de har sina fördelar finns det faktiskt ännu fler positiva aspekter av att träna med fria vikter. Detta inkluderar effekter som att träna upp balansen och koordinationen i musklerna, och att träna fler muskelgrupper på en och samma gång. Tränar man hemma är ju detta också betydligt billigare än att köpa en eller flera maskiner för styrketräning, vilket ju alltid kommer vara en drivande faktor.

Träning med andra redskap

Fria vikter är dock bara ett sätt att träna med redskap. Det finns många användbara redskap som kan användas i styrketräning. Några bra exempel är:

  • medicinboll
  • gummiband
  • kettlebells
  • pilatesboll
  • balansplatta
  • bålhjul

Alla har sitt användningsområde och kan användas i kombination med vissa typer av övningar för att få ökad effekt. Det är dock alltid smart att kolla upp exempelövningar och instruktionsvideos innan man ger sig på övningarna. Använder man redskap på fel sätt kan man få sämre effekt, eller i värsta fall skada sig. Vilket ju kan sätta stopp för träningen överhuvudtaget.

Träna med kroppen som vikt

Med maskiner, vikter eller redskap är inte alltid nödvändigt för att kunna styrketräna. Det finns mängder av effektiva övningar som kan göras där kroppen själv fungerar som motvikten. Allt från klassiska övningar som armhävningar och situps till fluter kicks och burpees. Det är inte svårt att sätta ihop ett helt träningsprogram med bara dessa övningar och få en komplett workout.  Man kan lätt byta ut övningar och få stor variation utan några problem.