Vanliga kostrelaterade misstag bland löpare

Kost och träning är något som följer alla hand i hand. Men ju mer seriös man är med sin träning desto mer seriös måste man även bli med sin kost. Löpning är ett område där man emellanåt kan se ett och annat misstag vad gäller just kosten, och här tänkte vi titta närmare på några av dessa.

Matfrossa

Som löpare bränner man så klart mer energi både under och strax efter träningspasset, det är det ingen som nekar. Men detta betyder inte att man kan frossa i mat. Kalori- och fettrika livsmedel kommer nämligen bromsa återhämtningen något. Det är bättre att tänka så att ju mer man tränar desto större behov har man även av en balanserad och näringsrik kost.

Järnbrist

Järnbrist är faktiskt vanligare bland löpare än många tror. Detta ser man speciellt bland de som tränar hårdare och oftare. Anledningen är att hård träning kan sätta igång processer i kroppen som påskyndar förbrukningen av järn i kroppen. Detta är dock inte alltid direkt märkbart då somliga inte visar några symptom alls vid järnbrist, men det kommer att synas i prestationen. Järnbrist förekommer hos både män och kvinnor men är vanligare bland kvinnor. Detta kan fixas genom att inkludera mer järnrika livsmedel i kosten eller ta järn i en mer koncentrerad form.

Kolhydratfokusering

Bland löpare, men även andra uthållighetsidrottare, är det vanligt att se en lite för stor fokus på just kolhydraterna i kosten. Nu är ju kolhydrater en viktig energikälla, men man får inte försumma protein och fett i kosten. Igen så måste vi understryka vikten av att äta balanserat. Men det finns ändå plats för lite extra kolhydrater dagen eller några dagar innan något som ett maraton eller liknande utmaning.

Småäta energiprodukter

Energiprodukter är de flesta löpare och andra som tränar hård väl bekant med. Allt från geléer, bars, shakes och kakor finns tillgängliga och har absolut sitt användningsområde. Men att småäta dessa bara för att man känner sig lite småhungrig är inte rekommenderat. Dessa bör istället begränsas till strax innan, under eller efter träning eller tävling för att man inte ska få i sig allt för mycket socker.