Löprunda på vintern

Bara för att det blir kallt ute så slutar vi ju inte att existera, även om man vid minus tjugo ibland kan fundera över meningen med livet. I och med detta så måste vi ju förstås även röra oss på vintern.Vinterjogging

Jogga på vintern

Och som vi nyligen skrev om så är ju jogging en av dom bästa motionsformerna och även en av de vanligaste. Du ska dock inte tro att det är omöjligt bara för att det blir kallt ute, det gäller bara att tänka lite annorlunda och klä sig lite annorlunda. Vi ger här lite tips på vad du ska tänka på och vad du behöver för utrustning. Den utrustning som benämns i texten är utrustning du kan hitta på www.lannasport.se om du letar dig in på de diverse underkategorierna.

Kläder

På huvudet

Vissa påstår att man förlorar uppemot 90 % av all kroppsvärme via huvudet, så när det är kallt ute så kan du då räkna ut att det är viktigt att du har något på hjässan för att förhindra att du blir alltför kall. Huruvida man tror på detta är ju en annan femma, men att du behöver ha något på huvudet är det dock inget snack om saken. Vi föreslår att du använder en mössa i fleece eller polyester eftersom de inte kliar och står emot vinden. Är det rejält kallt så att det är på gränsen till att ens bege sig ut så föreslår vi även att du använder en så kallad ”buff”, som bättre täcker ansikte och hals.

Kroppen

Du vill inte ha alltför tunga klädesplagg på dig när du är ute på löptur, men du ska heller inte frysa. Därför så ska du använda dig av metoden att använda dig av flera olika lager. Underst så är det absolut bästa att ha ett funktionsunderställ i ulltyg som både håller dig varm och tränger undan vätska från kroppen, vilken skulle ha gjort dig kall annars.Ovanpå detta så kan du endera välja att ha ytterligare ett lager beroende på hur kallt det är, men ytterst så föreslår vi en vind och vattentät jacka som släpper ut värme men inte in någon kyla eller fukt. Jackan får gärna vara ganska tunn och vara tillverkad i nylon eller mikrofiber. Till sist bör du även ha på dig en reflexväst om du är ute och springer på kvällen.

Fötterna

På fötterna bör du till att börja med ha en extra tjock löparstrumpa till att börja med. Nu är det kanske inte alla som vill köpa speciella vinterskor, men om du gör det, se till att de är lite för stora så att strumporna ryms. Välj också ett par som tål väta om det är slaskigt. Är det isigt så finns det bra broddar för löpning att stoppa på skorna innan du beger dig ut – detta kan rädda både liv och lem.

Till sist

En notis gällande påståendet om att man förlorar 90 % av kroppsvärmen via huvudet är att detta sägs vara en myt som kommer från ett experiment den amerikanska militären gjorde på 50-talet med en överlevnadsdräkt som saknade mössa. Självklart så förlorade man då den mesta värmen genom huvudet, men egentligen så förlorar vi värme på samma sätt genom resten av kroppen också. Så tänk på det när du klär dig för din vinterjogging – resten av kroppen är också viktig att klä (källa till detta).