Bra mat för träning

Att träna och motionera är så klart något som är väldigt viktigt. Något som också är viktigt är att se till att man äter bra om man tränar aktivt, såväl före som efter träningen. Här kommer därför några tips på hur man kan tänka kring kost och träning.

Inför träningen

För att kunna prestera på ett bra sätt under själva träningen är det viktigt att kroppen har energi till detta. Senast två timmar innan träning skall man försöka vara färdigäten eftersom det annars kan bli problem i magen.Vad skalla man då äta inför träningen? En kombination av kolhydrater och proteiner samt något som innehåller vitaminer och mineraler, som till exempel en grov smörgås med något pålägg samt en frukt till det eller havregryn med mjölk och någon frukt.Det är också viktigt att man ser till att få i sig tillräckligt med vatten, framför allt om det rör sig om ett längre träningspass.

Efter träningen

Efter träningen är det bra om man får i sig något så fort som möjligt, gärna inom en halvtimme, eftersom detta minskar kroppens återhämtningstid.En återhämtningsmåltid bör bestå av 0,75 g kolhydrater för varje kilo kroppsvikt samt 0,25 g protein för varje kilo kroppsvikt. Väger man 80 kg så bör man alltså se till att få i sig ungefär 60 g kolhydrater samt 20 g protein.