4 bra tips för nybörjarlöpare

Löpning är en roligt och lättillgänglig träningsform. Och medan praktisk taget vem som helst kan komma igång med löpning, är det fortfarande viktigt att vara uppmärksam på både det ena och det andra i början. Här följder därför ett antal tips för alla som precis börjat  med löpning eller funderar att göra det.

Spendera inte för mycket på skorna

Ett par bra och bekväma löparskor är absolut värt att investera i. Men det betyder inte att bara de dyraste är bra nog. Komfort är faktiskt det man bör prioritera över i stort sett allt annat.Tillräckligt med dämpning är också en faktor. Speciellt om man springer på hårda underlag. Mer om det längre ned.

Börja väldigt lugnt

När kroppen inte är van vid en viss sorts belastning är det viktigt att inte gå på för hårt, för snabbt. Detta kan lätt leda till skador av olika slag. Löparknä är en de vanligaste skadorna och är något man kan behöva söka hjälp för i värsta fall. Men så länge man tar det väldigt lugnt i början och successivt ökar hastigheten och/eller löppassets längd kan man hålla sig borta från de vanligaste skadeorsakerna.

Testa olika underlag

För många är nog asfalt det underlag som är mest lättillgängligt. Men det är värt att leta upp andra ställen att springa också. Asfalt är ett hårt underlag att springa på och nybörjare kan känna av stötarna mot fötter och knän mer än erfarna löpare. Grus kan vara ett bra alternativ, likaså en del skogsstigar. Man kan dock behöva justera tekniken något när man går från ett underlag till ett annat.

 Sätt realistiska mål

Ett mål kan vara ett väldigt bra sätt att motivera sig själv att bli bättre. Men se då till att målsättningen är realistisk. Är man halvvägs in i ett löpningsprogram och märker att man inte klarar av att hålla schemat är det lätt att bli demoraliserad. Väljer man bara ett mål med mycket eftertanke kan man undvika sådana situationer.